Wat is een DCS (Distributed Control System)?

Een DCS is een onderdeel van het automatiseren van productieprocessen.

Hoe werkt een DCS?

Een DCS maakt het mogelijk dat elke sectie van een machine een eigen besturing heeft die de opdrachten kan uitvoeren. Deze individuele processen hebben elk hun eigen Central Processing Unit, zodat andere processen voortgezet kunnen worden bij een eventuele storing. Alhoewel iedere besturing autonoom werkt, is er toch een operator nodig die alles controleert. Met dit systeem kan je industriële processen besturen en controleren. Hiermee kan je de veiligheid, kosteneffectiviteit en betrouwbaarheid verhogen.

Vergelijkbaar met een DCS

DCS’s zijn functioneel vergelijkbaar met de huidige SCADA-systemen. Alleen heeft SCADA de neiging om te worden gebruikt in situaties waar het controlecentrum zich op een externe locatie bevindt.

Andere vergelijkbare technologieën zijn onder meer Industrial Automation and Control Systems (IACS), Programmable Logic Controllers (PLC’s), Programmable Automation Controllers (PAC’s), Remote Terminal Units (RTU’s), Control Servers, Intelligent Electronic Devices (IED’s) en sensoren.

Voordelen

 • Een DCS centraliseert de fabrieksoperaties om flexibiliteit en eenvoud te bieden. Dit is mogelijk door centrale besturing, monitoring en rapportage van afzonderlijke componenten en processen.
 • Het is ontworpen om complexe, geografische processen te besturen met behulp van netwerk besturingselementen.
 • Deze functies, samen met redundantie, zijn ontworpen in de algehele structuur om een hoge systeembeschikbaarheid en –betrouwbaarheid te faciliteren, dit zorgt ervoor dat operators of grote complexe faciliteiten en processen kiezen voor een DCS.
 • Een DCS gebruikt een reeks configuratie tools om de database, besturingslogica, grafische afbeeldingen en systeembeveiliging in te stellen.
 • Systeemcontrollers distribueren besturingstoepassingen die zijn toegewijd aan specifieke fabrieksprocessen met behulp van veldapparatuur. Men kan efficiënt en nauwkeurig wijzigingen maken, waardoor updates en nieuwe apparatuur integratie gemakkelijker en eenvoudiger zijn.
 • De besturingen en bijbehorende inputs/outputs zijn verbonden via een redundant communicatienetwerk met operating- en engineeringstations.
 • De stations hebben grafische, gemakkelijk te gebruiken displays voor datamonitoring, datalogging, alarmering en besturing. Veldapparaten, zoals actuatoren en sensoren, zijn direct verbonden met input/output modules die communiceren met de toegewezen besturingen terwijl ze realtime informatie lezen en rapporteren, zoals druk en temperatuur.
 • DCS’s zijn schaalbaar. Een DCS wordt geïmplementeerd in een eerste installatie worden als een groot, geïntegreerd systeem of als een standalone systeem waaraan kan worden toegevoegd indien gewenst of nodig.
 • De gehele fabriek is in staat om nieuwe besturingen en inputs/outputs toe te voegen. Wanneer men nieuwe systemen toegevoegd, zijn deze onderdeel van de integreerde DCS en werken ze automatisch bij door de sturende database.

  Ik wil graag meer weten over


   Maak mij blij met meer optimalisatie!

   Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?


    Maak mij blij met meer optimalisatie!

    Waar kunnen we je meer over vertellen?


     Download gratis whitepaper

     "Een uniek design, dat is pas maatwerk!"


      Download gratis whitepaper

      "Eenvoudig de productie monitoren vanuit huis"


       Download gratis whitepaper

       "De manier om OEE toe te passen in de praktijk"


        Download gratis webinar

        "Zo krijg jij een moderne digitale productieomgeving"


         Ontvang de prijslijst van Ignition in jou mailbox
          Ja, ik wil mijn skills optimaliseren!

          Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?

           Ontvang gratis een 2 uur durende Ignition training in jouw inbox!


            Download gratis Ignition

            Ontdek de ongelimiteerde automatiseringsmogelijkheden van dit alles in één platform voor SCADA, HMI, MES, IIoT en meer!             Vul het formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op om een demo in te plannen!
             Welke oplossing ben je naar op zoek?


              Download gratis factsheet

              "7 redenen waarom jij niet moet wachten met de migratie van verouderde PLC's"


               Download gratis factsheet

               "20 pijnpunten in de maakindustrie én hoe Ignition ze voor jou oplost"