Wat is Open Source?

Open source software, is software waarvan iedereen de broncode kan inspecteren, aanpassen en verbeteren.

Wat is het verschil met Proprietary Source?

Open Source

Bij Open Source stellen de auteurs de broncode beschikbaar voor anderen die de code willen bekijken, kopiëren, ervan leren, aanpassen of delen. De broncode is een onderdeel van de software die de meeste computergebruikers nooit te zien krijgen. Het is de code die programmeurs kunnen aanpassen om te veranderen hoe een stuk software – een programma of applicatie – werkt. Programmeurs die toegang hebben tot de broncode van een applicatie kunnen dat programma verbeteren door er functies aan toe te voegen of onderdelen ervan te repareren.

Net als bij proprietary software, moeten gebruikers de voorwaarden van een licentie accepteren voordat ze gebruik mogen maken van de software. Alleen zijn de wettelijk voorwaarden van deze licenties

drastisch anders dan die van proprietary licenties. Open source licenties hebben invloed op de manier waarop mensen de software kunnen gebruiken, bestuderen, aanpassen en distribueren. Over het algemeen verlenen deze licenties, computergebruikers toestemming om de software te gebruiken voor welk doel dan ook.

Proprietary Source

Sommige software heeft broncode die alleen door de leverancier onderhouden en aangepast kan worden. Dit soort software wordt ook wel proprietary of closed source software genoemd. Alleen de oorspronkelijke auteurs van de proprietary software kunnen de software legaal kopiëren, inspecteren en aanpassen. Om de proprietary software te kunnen gebruiken moeten computergebruikers hiermee instemmen. Meestal gebeurt dit door een licentie te ondertekenen wanneer ze het programma voor het eerst gebruiken. Ze moeten daarin beloven dat ze niets zullen doen met de software wat niet is toegestaan volgens de auteurs.

Voordelen Open Source software

 • Meer controle

  Programmeurs kunnen de code onderzoeken, om er zeker van te zijn dat het niets doet wat ze niet willen. Als bepaalde delen van de software ze niet bevalt, kunnen ze deze gewoon aanpassen.

 • Trainingsmogelijkheden

  Omdat de broncode openbaar toegankelijk is, kunnen studenten het gemakkelijk bestuderen terwijl ze leren betere software te maken. Studenten kunnen hun werk ook met anderen delen en om commentaar en kritiek vragen, terwijl ze hun vaardigheden ontwikkelen. Wanneer mensen fouten ontdekken in de broncode van een programma, kunnen ze deze met anderen delen om te voorkomen dat zij dezelfde fouten maken.

 • Veiligheid

  Omdat iedereen de software kan bekijken en aanpassen, kan iemand fouten of nalatigheid opsporen en corrigeren die de oorspronkelijke auteurs van het programma mogelijk hebben gemist. Omdat zoveel programmeurs tegelijkertijd aan een stuk software kunnen werken zonder toestemming te vragen aan de originele auteurs, kunnen ze sneller de software repareren, updaten en upgraden.

 • Stabiliteit

  Programmeurs kunnen de broncode publiekelijk verspreiden. Hierdoor kunnen gebruikers die voor kritieke taken op die software vertrouwen ervoor zorgen dan hun tools niet verdwijnen of in verval raken als de oorspronkelijke makers er mee stoppen.

Betekent open source niet alleen dat iets gratis is?

Nee, dit is een algemene misvatting over wat open source inhoudt en de implicaties van het concept zijn niet alleen economisch. Softwareprogrammeurs kunnen geld vragen voor de software die ze maken of waaraan ze bijdragen. Maar in sommige gevallen (omdat een open source licentie vereist dat ze de broncode vrijgeven wanneer de software wordt verkocht), kiezen programmeurs ervoor om geld te vragen voor softwarediensten en ondersteuning omdat dit lucratiever is. Op deze manier blijft hun software gratis en verdienen ze geld, om anderen te helpen bij de installatie, het gebruik en het oplossen van problemen.

Ignition, het open source platform voor de maakindustrie

Ignition van Inductive Automation is het universele platform voor SCADA, HMI, MES, IIoT en meer. De software is volledig platformonafhankelijk en gebouwd op vertrouwde open technologieën, zoals: SQL, Python, OPC UA en MQTT.

  Ik wil graag meer weten over


   Maak mij blij met meer optimalisatie!

   Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?


    Maak mij blij met meer optimalisatie!

    Waar kunnen we je meer over vertellen?


     Download gratis whitepaper

     "Een uniek design, dat is pas maatwerk!"


      Download gratis whitepaper

      "Eenvoudig de productie monitoren vanuit huis"


       Download gratis whitepaper

       "De manier om OEE toe te passen in de praktijk"


        Download gratis webinar

        "Zo krijg jij een moderne digitale productieomgeving"


         Ontvang de prijslijst van Ignition in jou mailbox
          Ja, ik wil mijn skills optimaliseren!

          Hoe geoptimaliseerd zijn je ignition skills nu?

           Ontvang gratis een 2 uur durende Ignition training in jouw inbox!


            Download gratis Ignition

            Ontdek de ongelimiteerde automatiseringsmogelijkheden van dit alles in één platform voor SCADA, HMI, MES, IIoT en meer!             Vul het formulier in en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op om een demo in te plannen!
             Welke oplossing ben je naar op zoek?


              Download gratis factsheet

              "7 redenen waarom jij niet moet wachten met de migratie van verouderde PLC's"


               Download gratis factsheet

               "20 pijnpunten in de maakindustrie én hoe Ignition ze voor jou oplost"